A lelkünkkel is szülünk

Ingyenes 6 alkalmas lelkigondozói szemléletű szülésfelkészítő csoport a kórházban.

1. A szülés lélektana és fiziológiája

2. Szülőszobalátogatás

3. Az anyává válás

4. Én és a szülés

5. A szülés mint erő és elengedés

6. Szülésáldóünnep

A mentális és spirituális felkészülés a szülésre épp olyan fontos, mint a babakelengye összeállítása. Manapság egyre többet hallani a pszichoszomatikus vagy holisztikus szemléletű orvoslásról és a mentálhigiéné fontosságáról. Arról azonban még ritkán esik szó, hogy a szülés nem csak testi, hanem lelki folyamat is. A kiegyensúlyozott lelkiállapot, a biztonságérzet segíti a szülés folyamatát, míg a félelem vagy más pszichés gátak hátráltatják. Erről ebben a cikkben olvashatsz: https://mamami.hu/szuletes-es-szules/szules-es-szuletes/a-lelkunkkel-is-szulunk-i/  A kórházlelkészi szolgálat keretében szervezett szülésfelkészítő csoportban mentális, pszichés és spirituális eszközökkel készülünk a szülésre, hogy minél kevesebb félelemmel, minél nagyobb biztonságérzettel érkezz meg arra a bizonyos nagy találkozásra.

A lelkigondozói szülésfelkészítőn szó lesz a szülés lélektanáról, érintve azokat a normális lelki és fiziológiás folyamatokat, amelyek ijedtséget válhatnak ki, ha nem tudunk róla, hogy ezek természetes módon jelentkezhetnek a szülés során. Közösen szülőszoba látogatáson veszünk részt, a szülészet egyik munkatársának vezetésével, hogy a vajúdás megindulásakor egy ismerős közegbe érkezhess meg. Beszélgetünk a szüléshez való viszonyunkról, a szülés körüli félelmeinkről, a szülés szépségéről és az anyává válásról. Minden témával dolgozunk, hogy a meglévő pszichés gátak oldódjanak, hogy elkezdjen bennünk megszületni az Anya. A szülésfelkészítő csoport utolsó alkalma egy szülésáldó ünnep lesz, amellyel lezárjuk a csoportfolyamatot és szülésre bocsájtjuk a kismamákat. Az első két alkalomra (szülés lélektana és fiziológiája, szülőszobalátogatás) lehet a kispapával közösen érkezni, a továbbiakban csak a kismamákat várjuk. A csoportba világnézettől függetlenül lehet jelentkezni!

!!!Gyermekkori családon belüli erőszakon, abúzuson vagy bántalmazó kapcsolaton átesetteknek különösen ajánlott a szülésre való mentális felkészülés, ugyanis ezekben az esetekben a kiszolgáltatottság érzése különösen is ijesztő lehet.!!!

A szülésfelkészítő ingyenes, az a református kórházlelkészi szolgálat keretében a kórházzal való együttműködésben valósul meg. A csoport meghatározott tematikájú és zárt, az alkalmak egymásra épülnek, ezért a jelentkezőktől az első alkalom után elköteleződést kérünk.

FIGYELEM! Ez egy lelkigondozói szemléletű szülésfelkészítő csoport nem szülészeti, egészségügyi tematikájú, így egészségügyi kérdések megbeszélésére ez a csoport nem tud lehetőséget biztosítani – ez alól egyedüli kivétel a szülőszobalátogatás. Aki egészségügyi szülésfelkészítőt tanfolyamot keres, annak figyelmébe ajánljuk a Berettyó Szülészet honlapját és szülésfelkészítőjét: https://www.berettyoszuleszet.hu/szulesre-felkeszito-online-tanfolyam-iden-osszel-is/

JELENTKEZÉS: , 06307228047

IDŐPONT: hetente egyszer, hétfői napokon kb. 2 óra

2022. november 7, 14, 21, 28, december 5, 12

HELYSZÍN: Berettyóújfalu, Gróf Tisza István Kórház, Szülészeti Osztály, Referáló

A csoportban való részvétel feltétele egy személyes találkozás a csoportvezetővel, vagyis velem, ahol lehetőségünk nyílik megismerkedni, és a saját szempontjaidat átbeszélni. A jelentkező emailben kérlek írd meg a nevedet, a telefonszámodat, hogy melyik trimeszterben jársz, és bármi egyebet, amiről szerinted tudnom kellene. Minden információt titoktartással kezelek. A beszélgetésre emailben vagy telefonon tudunk időpontot egyeztetni.

Visszajelzések a kórházlelkészi szolgálatról:

“Második gyermekem születése után találkoztunk. Császármetszésem volt, nem jó élmenyekkel. Napokkal előtte nem aludtam már. A férjem Covidos lett a 3 éves gyermekünkkel. Összecsaptak a hullámok a fejünk fölött. Én pedig tehetetlennek, fáradtnak, ijedtnek éreztem magam. A legjobb pillanatban jöttél be Te a kórtermünkbe. Halásan köszönöm, hogy akkor ott el tudtam mondani mindent, ami a szívemet nyomta. Érdekes, hogy előtte soha nem találkoztunk és mégis úgy éreztem neked elmondhatom, téged érdekel a mondanivalóm. KÖSZÖNÖM! (Fruzsina)

„Alexandrával először a hozzátartozóm látogatásakor találkoztam, kedves és segítőkész embernek ismertem meg! Kedves, halk szavú, de mégis nagyon tud hatni az emberek lelkére. Mi azóta is tartjuk a kapcsolatot vele, segítőkészsége, jósága és hite már nagyon fontos a mi életünkben is!”

„Már 5 éve feküdtem kórházban, amikor először meglátogattál, és informáltál róla, hogy te kórházlelkész, lelkigondozó vagy. Mondtad, hogy lehet lelkészi látogatást kérni…Amikor jobban megismertelek tudtam, hogy most már megoszthatom valakivel a sérelmeket, amik az életem során értek, és a veled folytatott beszélgetések után a lelkem megkönnyebbült. Roppant intelligensek és emberközpontúnak ismertelek meg…A lehető legjobb hatással vagy az emberekre és nem csak azért, mert roppant jó szakember vagy, hanem emberileg olyan jó kisugárzásod van, ami hat az emberek lelki gyógyulására. Szerintem a kórházban töltött gyógyulási időszakban elengedhetetlen egy ilyen kórházlelkész szakember munkája, mint amilyen te vagy!” (Zsolti)

TEMATIKA:

1. alkalom: A szülés lélektana és fiziológiája

Az első alkalommal a szülés lélektanáról és néhány fiziológiás jellemzőjéről beszélünk, áttekintve azokat a vajúdás közbeni természetes tüneteket, amelyek ijedtséget válthatnak ki. Erre az alkalomra lehet az apákkal együtt jönni, ugyanis az ő felkészültségük is fontos a szülés kimenetele számára. A szülés lélektanát illetően a módosult tudatállapotról, a szuggesztiók szerepéről, a társas támasz jelentőségéről és a mögötte lévő hormonrendszer ismertetéséről lesz szó. Ezen kívül az elhúzódó szülés mögötti lehetséges lélektani okok, és azok lelki, spirituális oldási lehetőségéinek felmutatása történik. Szó lesz a szülési fájdalomról, és annak természetes, pszichés csökkentésének lehetőségéről (amely nem zárja ki a gyógyszeres fájdalomcsillapítást). Javaslatokat adok arra, hogy mit tehettek ti magatok a saját szülésetekért, és mindenkinek adok a kórházi betegtájékoztatókból és beleegyező nyilatkozatokból.

2. alkalom: Szülőszobalátogatás

A szülészet munkatársa körbevezet bennünket az osztályon. Erre az alkalomra is lehet az apákkal együtt érkezni. A látogatás után beszélgetés történik a lelkigondozóval, hogy lehetőség legyen a felmerült gondolatok, érzések, esetleges félelmek oldására.

3. alkalom: Az anyává válás

A harmadik alkalomtól kezdve a kismama egyedül érkezzen. A csoporttalálkozó témája az anyává válás. Dolgozunk a saját édesanyánkkal való kapcsolatunkon, hiszen ő az anyaminta számunkra, akitől tudattalanul megtanuljuk, hogyan kell anyának lenni. Ezen kívül foglalkozunk az anya archetípusával, ami lehetőséget ad a negatív minták felülírására.

4. alkalom: Én és a szülés

Ezen a találkozón a szülésről alkotott belső képünkkel dolgozunk. Ennek célja, hogy az esetlegesen meglévő félelmeket oldjuk, és a szülésről egy pozitív képet alakítsunk ki. Transzgenerációs blokkok oldására is lehetőség lesz.

5. alkalom: A szülés, mint erő és elengedés

Bár kevesen tudják, lélektanilag a szülés elengedés, hiszen kiengedjük gyermekünket a testünkből, amely gyászreakcióval is együtt járhat. Ezért a szülésről, mint elengedésről beszélgetünk, és gyakorlatokkal készítjük fel magunkat gyermekünk elengedésére.

6. alkalom: Szülésáldó ünnep

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szülésre bocsájtó ünnep. A szülésfelkészítő csoportunk utolsó alkalma egy ilyen keresztyén szülésáldó ünnep lesz. Ez egy különleges, meghatározott rituáléval rendelkező ünnep, amely segít lelkileg felkészülni a szülésre, és egy csodálatos élmény, örökre szóló emlék lesz számodra. Erről az alaklomról a csoporttal való egyeztetés alapján fotó készülhet,   a képeket a résztvevők később megkapják ajándékba.