Idén rendhagyó módon, tulipánfa ültetéssel és közös sétával hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre a Gróf Tisza István Kórház dolgozói.


Dr. Kóti Csaba főorvos, és Abrudán Zoltánné az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa először egy kötetlen beszélgetésre invitálta az érdeklődőket a kórház Dr. Böszörményi Nagy Géza termébe, ahol a főorvos elmondta, több éve igyekeznek munkatársaival különféle módon felhívni a lakosság figyelmét az emlőszűrés fontosságára. A céljuk az, hogy az évente 2700-2800 új megbetegedés időben diagnosztizálásra kerüljön, és ezáltal a halálesetek száma – ami jelenleg évi 400-500 – csökkenjen. Elmondta, ha a beteg időben, még a korai stádiumban orvoshoz kerül, kilencven százalékos esélye van a teljes gyógyulásra, ugyanakkor felhívta a figyelmet az otthoni emlővizsgálat fontosságára is.

Megtudtuk azt is, a Gróf Tisza István Kórházban minden feltétel adott az emlőrák szűrésére és a betegek kezelésére egyaránt, illetve szükség esetén utógondozásra a megfelelő helyre tudják irányítani a betegeket. A főorvos megkért minden jelenlévőt, hogy szűkebb és tágabb környezetükben propagálják az emlőszúrésen való részvétel fontosságát.

A résztvevők a beszélgetés után egy tulipánfát ültettek el a kórház udvarán, amelyet ezentúl minden évben meglátogatnak majd ezen a napon. Az esemény zárásaként a Népligetbe történő közös sétával igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét a mellrák elleni küzdelemre.

Forrás: berettyohir.hu