Zsúfolásig megtelt a Nadányi Zoltán Művelődési Központ színházterme november 16-án, amikor is a Bihari Diabetesz Egyesület szervezésében megemlékeztek a Diabetesz Világnapról.

A rendezvényen megjelent Muraközi István polgármester, Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója, Pete László orvos igazgató, Nagy Bertalan főorvos. A megjelenteket köszöntő beszédében Muraközi István elmondta: ő maga még csak érdeklődés szintjén ismerkedik a diabetesszel, mint népbetegséggel, hiszen hazánkban egymillióra tehető a cukorbetegek száma. A betegség kialakulásához – egyebek közt – a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat. Az ilyen alkalmak pedig a szakemberek segítségével fontos információkat juttatnak el a betegséggel kapcsolatban. A téma fontosságát jelzi, hogy az ENSZ november 16-át a Diabetesz Világnapjának jelölte – emelte ki a polgármester.

Muraközi Zoltán főigazgató egyszerre adott hangot büszkeségének és irigységének. Büszke arra, hogy van a kórháznak ilyen egyesülete, másrészt irigy, amiért teltházat vonz a rendezvény. A főigazgató szerint az intelligens és gazdag emberek betegsége a cukorbetegség, ám sem a társadalom, sem az ország nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy könnyebben éljenek az ebben a betegségben szenvedők.

Nagy Bertalan főorvos szerint négymillióra tehető hazánkban a lappangó cukorbetegek száma, ami eléggé riasztó. Az egyesület igyekszik segítséget nyújtani: diétáról szóló előadásokkal, de a kezelésekről is informálják az immár nemcsak helybeli, hanem környékbeli településen élő érintetteket is. Az egyesület gazdálkodásáról Zákány Sándorné számolt be.

A Diószegi Kiss István Református Általános Iskola diákjai verses-dalos műsorral kedveskedtek, majd Dr. Szegedi László osztályvezető főorvos tartott előadást a cukorbetegség sajátosságairól, annak szövődményeiről, illetve a gyógyítás lehetőségeiről.

A cukorbetegség okozta idegbántalmak megelőzéséről és kezeléséről Dr. Keller Réka tartott előadást, melyben ijesztő számot jelentett be: 2025-re minden 10. ember érintett lesz a cukorbetegségben. Balogh Sándorné egészségnevelő dietetikus étrendi és életmód tanácsokat adott, majd újabb kulturális műsor színesítette a délutánt.

Felléptek a biharnagybajomi táncos lábú nagyik, a Berettyóparti Nyugdíjasok Egyesületének népdalénekesei, valamint Senior táncosai.

Nyírő Gizella