Két héttel a nyitórendezvény után, a Gróf Tisza István Kórházban megtörtént az első szakmai konferencia, melynek témája a sürgősségi ellátás volt.

Az „Összefogás és határon átívelő együttműködés az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása érdekében” nevet viselő, európai uniós támogatással megvalósuló projekt következő állomásaként az élesdi kórház küldöttsége érkezett hozzánk, akiket elkísért Tipter Zeno polgármester is. A Dr. Böszörményi Nagy Géza terem zsúfolásig megtelt a helyi és a vendég kórház orvosaival, szakdolgozóival, akiket Dr. Muraközi Zoltán főigazgató köszöntött.

A Berettyóújfalut bemutató film előtt az élesdi polgármester szólt röviden városukról. Kiderült: a 70 km-re, az E60-as nemzetközi főútvonal mentén található városnak közel tízezer lakosa van, a magyarság aránya 18, a szlovákoké 7, a romáké 11 százalék. Élesd is rendelkezik a városokban nélkülözhetetlen intézményekkel, így vannak bölcsődéik, óvodáik, általános iskoláik, de van középiskolájuk, kórházuk. Utóbbit a főigazgató, Todoca Ioan mutatta be. A térség mintegy 60 ezer lakosának egészségügyi ellátását biztosító kórházban öt osztály – gyermekgyógyászat, belgyógyászat, nőgyógyászat, sebészet és tüdőgyógyászat – működik. A tavalyi év a legnehezebb volt Romániában, ugyanis száz kórházat zártak be, szerencsére az élesdi megmaradt, s a közös európai uniós pályázatnak köszönhetően is, remélik, a jövőben is megmarad.

A továbbiakban két szekcióban folytatódott a konferencia. Az orvosi szekcióban – Dr. Pete László orvos igazgató moderálásával – a sürgősségi esetek kezelését, a légútbiztosítást, az újraélesztés időszerű kérdéseit osztották meg egymással a szakemberek.

A szakdolgozói szekcióban – Dr. Korcsmárosné Melher Erzsébet ápolási igazgató moderálásával – előadások hangzottak el a sürgősségi ellátás élesdi és magyarországi rendszeréről, a triázs, azaz a betegosztályozás szerepéről, illetve a betegészlelés és a monitorozási lehetőségekről.

A közösen elfogyasztott ebéd után lehetőség nyílt a kórházzal való ismerkedésre.

Kép és szöveg: Nyírő Gizella