SAJTÓKÖZLEMÉNY

„A Gróf Tisza István Kórház energiaköltségének csökkentése napelemes energiatermelő rendszerek telepítésével” a KEOP-4.10.0/K/14-2014-0052 pályázat keretében

Berettyóújfaluban, a Gróf Tisza István Kórház 104,17 millió forint uniós támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság 2014.07.28.-án meghirdetett „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” című pályázati kiírásán. A beruházás környezeti hatásterülete nemcsak a berettyóújfalui kórházra, alkalmazottaira, látogatóira terjed ki, hanem az egész ország energiaellátásának biztonságát és versenyképességének javítását, a környezeti állapot megőrzését szolgálja.

A Gróf Tisza István Kórház által elnyert pályázat az unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg. A projekt célja az intézmény villamos energiaellátásának fejlesztése, napelemes rendszer kiépítésével.

A kivitelezés 2015. május 12-én kezdődött el.

A Projekt megvalósítási helyszín: Gróf Tisza István Kórház 4100 Berettyóújfalu, Orbán Balázs tér 1.

A projekt keretében napelemes energia termelő berendezések kerültek telepítésre az intézmény megfelelő épületeinek tetejére. A termelt energia a saját tulajdonú hálózaton keresztül kerül felhasználásra, csökkentve az intézmény saját fogyasztását.

A beruházás során összesen 160 kW névleges teljesítményű napelem került telepítésre, jórészt lapos, kisebb részt ferde tetőn. A rendelkezésre álló épületek tájolása kiváló.

A projekt 2015. október 5-én befejeződött.

A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítésével, a projekt hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, a megújuló energia felhasználás növekedéséhez, a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

Berettyóújfalu, 2015. október 5.