Allergia, Tünetek – Diagnózis – Kezelés

Az allergiás rhinitis (allergiás orrnyálkahártya gyulladás) a lakosság 20-30%- át érintő tünet együttes, betegség. A veleszületett hajlamot öröklött tényezők határozzák meg, de külső tényezők is jelentős szerepet játszhatnak a kialakulásában pl. légszennyeződés, dohányzás, gyógyszerek, stressz, stb. A levegő páratartalma, és az erős szél fokozza (a „vihar asztma” esetén a magas páratartalom és az intenzív eső sokkot okoz a pollenszemcsének az így kiszabaduló allergén pedig sokkal intenzívebb), a tartós esőzés csökkentheti a tüneteket. 

Az allergia lehet szezonális pl. szénanátha vagy egész évben fenn álló pl. házipor-atka. Bizonyos élelmiszerek és pollenek között keresztreakciók fordulhatnak elő: a) parlagfű érzékeny betegekben allergiás tüneteket provokálhat a dinnye és a banán, b) a fekete üröm érzékenyek esetében a zeller és néhány fűszer, c) a nyírfapollen-allergiásokban az alma, cseresznye, mogyoró és az őszibarack.

Tünetek

Szezonalis allergia:

A rhinitis az orrnyálkahártya gyulladása, jellemző az orr-, garat-, külsőhallójárat viszketése, vizes orrfolyás, orrdugulás, társulhat hozzá szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság, alvászavar.

30%-ban asztmás megbetegedés társul hozzá.

Egész évben fennálló allergia:

A nem-szezonáli allergia tünetei hasonlóak, de enyhébbek, általában gátolt orrlégzés dominál.

Diagnosztika:

 • A beteg kikérdezése: tünetek, családi kórtörténet, lakó- és munkakörülmények, szedett gyógyszerek, stb.
 • Fizikális vizsgálat: külső jelek, orrtünetek, fül és garat vizsgálata
 • „Prick teszt”: A leggyakoribb allergének hígított kivonatának 1-1 cseppjét felviszik a bőrre, majd megkarcolják, egy pozitív (hisztamin) és egy negatív (sóoldat) kontroll mellett. 15-20 percen belül a pozitív eredmény jeleként bőrpír „csalángöb” jelenik meg. Az eljárás gyors és megbízható, de nem végezhető súlyos tünetek fennállásakor, asztmás állapotban, lázas infekció esetén, terhességben.
 •   Szérumspecifikus Ig E meghatározást csak akkor használják, ha a „Prick teszt” nem elvégezhető, drága, és az eredményre heteket kell várni.

Lépcsőzetes terápia kialakítása:

 •  Megelőzési lehetőségek:
 • A „barrier”, azaz védelmi funkciók erősítése:

Az orrnyálkahártya fiziológiás sóoldattal mosása, „barrier” orrgél vagy orrpermet használata, az orrnyálkahártya mikrobiom helyreállítása. A szem kímélése műkönny használatával. Tüdő felszínét inhalációs szteroiddal, leukotrién-antagonistákkal védhetjük.

 • Allergén koncentráció csökkentése/ allergén kerülése:

Az intézkedések már önmagukban is csökkentik a tüneteket

 • Pollen allergia: Szabadban való ruhaszárítás nem javasolt. Szemet védjük napszemüveggel. Javasolt a gyakori hajmosás. Ablakok zárva tartása, szűrőháló felszerelése, szellőztetés este 10 és hajnal 4 óra között javasolt, ekkor a legkisebb a pollen koncentráció. Viharban és zivatarok alatt zárt térben tartózkodás ajánlott. Hepa szűrős porszívó alkalmazása.
 • Poratka allergia: Atkát át nem eresztő ágynemű használata. A lakás nedvesség tartalmának 50% alatt tartása, kiváltó okok kerülése.

Kezelés

 • Antihisztamin: vizes orrfolyás, tüsszögés, szemtünetek esetén javasolt, tabletta, szemcsepp, orrspray formában főként a második generációsak alkalmazandók: pl desloratadin, fexofenadin, levocetirizin. Hatásuk gyorsan kialakul, 24 órán át tart, gyulladást is csökkentik, szedatív tulajdonságaik enyhébbek, mint az első generációsaknak. A készítmények többnyire vény nélkül is kiadhatók.
 • Lokális szteroid: legintenzívebben az orrdugulást csökkenti, gyulladást mérsékli, enyhíti a szem és alsó légúti tüneteket is. Hatásuk érezhető órákon belül, de megfelelő dózist csak napok alatt érik el. Pl fluticason proprionát, momethason-furoát-, vényköteles készítmények.
 • Szteroid és antihisztamin orrspray kombináció: egymás hatását erősítik  fluticason proprionát + azelastin, szintén vényköteles készítmények.
 • Intranazális kromoglikát, vény nélkül is kiadható.
 • Leukotrién antagonista: montelukast és zafrilukast főleg asztmával kombinált esetben ajánlott, illetve ha a beteg nem tolerálja az orális antihisztamint. Hatása gyengébb az antihisztaminokénál, vényköteles készítmények.
 • Specifikus immunterápia: az egyetlen oki terápia. Nagy tisztaságú allergén kivonattal való kezelés emelkedő adagban, míg az immunológiai tolerancia ki nem alakul. A kezelés 3-5 évig is eltarthat. Megelőzheti az asztma, és más légúti allergia kialakulását. Vényköteles készítmény, kizárólag allergia centrumokban érhető el.
 • Érösszehúzó orrcseppek (fenilefrin, oximetazolin stb.) vény nélkül is kiadható készítmények, nagyobb mértékben csökkentik az orrdugulást, de az egyéb tünetekre nem hatnak. Tartós használatuk nem javasolt (max. 7-10 nap) függőséget, visszacsatolva további orrdugulást, nazális hiperaktivitást, orrnyálkahártya károsodást okozhatnak, miközben tolerancia alakulhat ki velük szemben.

Az alábbi kérdéssor megválaszolásával bárki felmérheti, hogy allergiás rhinitise van-e.

Rendelkezik-e a tünetekkel?

Vizes orrváladékozás? igen/nem

Rohamokban jelentkező tüsszögés? igen/nem

Arcfájdalom? igen/nem

Orrdugulás? igen/nem

Orrviszketés? igen/nem

Viszkető kötöhártya-gyulladás? igen/nem

Az igen válaszok allergiás rhinitisre utalnak, 4 igen válasz esetén már biztos, hogy Önnek allergiás rhinitise van. A tünetek enyhítése érdekében keresse fel az orvosát, vagy gyógyszerészét.