Az ajakherpesz kezelése

Gyakran keresik fel a patikákat ajakherpesz problémájával a betegek. Többféle készítmény áll rendelkezésre, akár kezelés, akár megelőzés céljából, ebben segít eligazodnunk a következő útmutatás.

A leggyakoribb herpeszt okozó vírusok a Herpes simplex vírus 1 (HSV-1), Herpes simplex vírus 2 (HSV-2). Az arc és száj fertőzéseiért inkább az előbbi, míg a nemi szerveket érintő herpeszért az utóbbi felelős. A HSV-1 egyes országokban 90%-os átfertőzöttséget is mutat a lakosság körében. Az első fertőzés korán, általában már gyermekkorban megtörténik. A vírus a száj nyálkahártyáján keletkező sérüléseken jut be a szervezetbe, hám- és idegsejteket fertőz meg. A sejten belül szaporodik, majd a sejt elpusztításával egyidőben kiszabadul onnan. Az elhalt sejtek helyileg gyulladásos folyamatokat indítanak be. Ezt követően a vírus az idegek mentén „táborozik” élethosszig, időről időre képes az idegek mentén visszajutni az elsődleges fertőzés helyének közelébe és ott tüneteket okozni. Erős immunrendszerű emberek esetében a tünetek elmaradhatnak, viszont fertőzni képesek a kiújulás időszakában. A legtöbb esetben az első fertőzés nem jár tünetekkel és a vírus a későbbiekben sem reaktiválódik többé. A bőrben és a nyálkahártyán zajló fertőzés során folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki, melyek bőrpirral, duzzanattal, viszkető, bizsergő érzéssel járnak együtt. A hólyagokból ürülő folyadékkal a vírus a külvilágba jut, a hólyagok helyen fekély keletkezik, mely végül besebzik.

Kezelés

Mivel a vírus a szervezetbe kerülését követően élethosszig jelen marad, teljes gyógyulást eredményező kezelés jelen tudásunk szerint nincs. Ajakherpesz (herpes labialis) esetében a terápia célja a tünetek fellángolási idejének, gyakoriságának és intenzitásának csökkentése.

Gyógyszeres terápia

Vény nélkül kapható, helyileg alkalmazandó készítmények széles skálájából választhatunk a patikákban. Ezek az aciclovirt és penciklovirt tartalmazzák, mint hatóanyag, melyek a vírus szaporodását gátolják a már fertőzött sejtekben. Dokonazol hatóanyaggal is találkozhatunk, mely már a vírus sejtbe történő bejutását gátolja. Egyes készítmények lokális szteroidokat, mint gyulladáscsökkentőket is tartalmaznak. Fontos, hogy alkalmazásukat minél hamarabb elkezdjük az első tünetek megjelenése után, majd legalább 5 napig, körülbelül 2 óránként végezzük azt. Kezelés előtt és után alaposan mossunk kezet!

Szájon át alkalmazandó gyógyszeres terápiára abban az esetben lehet szükség, ha a fertőzés nagyon gyakran, évi 6-12 alkalommal is visszatér, illetve a beteg immunrendszere valamilyen okból kifolyólag (gyógyszeres kezelés, betegség) legyengült. Megelőzésképpen fogászati és szájsebészeti beavatkozások előtt is javasolhatják.

Alternatív terápiák

Ezen gyógymódok klinikai hatékonysága nem bizonyított, vagy csak nagyon gyenge eredmények születtek vizsgálataikban.

A cink-sók helyi alkalmazása lerövidíthetik a betegség lefolyását, azonban kellemetlen hatásokkal is számolhatunk alkalmazásukkor (bőrszárító, irritáló).

Ha a természetes gyógymódokat részesítjük előnyben, gyógynövények kivonatait tartalmazó kenőcsöket is találunk a patikák polcain, melyek jellemzően orvosi citromfű, aloe vera, teafa, echinacea, orvosi zsálya kivonatot tartalmaznak.

Az L-lizinnek visszatérő fertőzés esetén a megelőzésben van szerepe, a gyógyulási folyamatot azonban nem befolyásolja.

Az édesgyökérben található glicirrhizin származéka a karbenoxolon gyulladáscsökkentő, csillapítja a szájnyálkahártyán kialakuló fekélyekkel járó kellemetlen tüneteket, a nyálkahártya vérátáramlásának és a sejtvédő hatású vegyületek szintjének emelésével. Ezen kívül a hatóanyag antivirális hatását is vizsgálják, melynek hatásmechanizmusa egyelőre nem tisztázott. A fentieken kívül a kellemetlen tünetek enyhítésére alkalmazhatunk tapaszokat, géleket, általános bőrápoló hatással rendelkező anyagokat. Ezek kifejezett hatóanyagot nem tartalmaznak, megfelelő feltételeket teremtve a sebgyógyuláshoz támogatják a regenerációt.