Csecsemőkori hasfájás (kólika)

Sok újdonsült szülő szembesül a problémával, miszerint a csecsemője „hasfájós”, jelzi ezt a pocak megkeményedése, lábak görcsös felhúzása, valamint a vigasztalhatatlan sírás. A babák 10-30 %-a érintett. Ezek mögött a kórképek mögött nem áll szervi elváltozás, mellyel egyértelműen igazolást nyerhetnének, a panaszok hátterében számos ok húzódhat.

Kólikásnak tekinthető a csecsemő, ha legalább 3 hete, a hét 3 napján, napi több, mint 3 órát tölt intenzív sírással és ennek kézzel fogható oka nincs, tehát nem lázas, nem éhes, nem kell tisztába tenni, stb… és egyéb, vizsgálati eredmények alapján megállapított betegség nem áll fenn.  A sírásos rohamok hirtelen, főként az esti órákban jelentkeznek, legjellemzőbben kéthetes és négyhónapos kor között és a panaszok a csecsemő 5 hónapos korára „maguktól” elmúlnak..

Mivel a kiváltó okok nem tisztázottak, így a kezelési lehetőségek is változatosak. Az az elmélet kétségbe vonható, mely szerint a levegőnyelés okozta puffadás és görcsös fájdalom tehető felelőssé kisbabánk diszkomfort érzése miatt, ez inkább a sírásnak a következménye, mint oka. Amennyiben a bélgáz nagy mennyiségben történő termelődése a felelős, a szimetikon tartalmú cseppek alkalmazása enyhülést hozhat. Hagyománya van a „szélhajtó” gyógynövények alkalmazásának, ilyen az ánizs, édeskömény, kapormag. Hatásuk nem bizonyított, a csecsemő étkezését viszont negatívan érintheti az ezekből a gyógynövényekből főzött teák nagy mennyiségben történő fogyasztása.

Egyes tanulmányok szerint jelentőséggel bírnak a kólika kialakulásában környezeti tényezők, mint például a fény- és zajterhelés. Az anya terhessége és szoptatási idő alatt folytatott dohányzása bizonyítottan oka lehet a panaszok kialakulásának. Ezek mellett a pszichoszociális körülményeknek is szerepük lehet, a családon belüli feszültség, szorongás, a baba új környezetéhez való alkalmazkodásával együtt járó stressz mind állhatnak a háttérben.

A legújabb tanulmányok szerint a babák bélrendszerében található bélflóra éretlensége, egyensúlyának megbomlása összefüggésben áll a kólikás panaszok kialakulásával. A bélmozgás megváltozása miatt székrekedés, túlzott bélgáz képződés, puffadás alakul ki. A Lactobacillus-ok es Bifidobacterium-ok magas száma elengedhetetlen a csecsemők bélrendszerének egészséges működéséhez. Anyatejes táplálás esetén ennek a feltételnek a teljesülése biztosabb, mint tápszeres táplálás esetében. Kólika gyanú esetén érdemes pre- és probiotikumok adásával megpróbálni csökkenteni a panaszokon. Léteznek olyan tápszerek, amelyek tartalmazzák is ezeket az összetevőket, tehát a megfelelő tápszer megválasztással sokat tehetünk kisbabánkért.

Az etetéssel összefüggésben többféle probléma is felmerülhet, ilyen lehet a túletetés, habzsolás, nem elegendő büfiztetés, valamint a különböző tápanyagokkal szembeni intolerancia (tehéntejfehérje intolerancia, laktóz intolerancia). Előbbieket helyes technikával kiküszöbölhetjük, utóbbiak pedig szintén a megfelelő tápszer kiválasztásával orvosolhatjuk.

A kólikás rohamok lefolyásának enyhítésében nagy szereppel bírhat a baba megfelelő megnyugtatása, melyre néhány tippet olvashatnak:

  1. vigyük el autóval vagy babakocsival
  2. masszírozzuk gyengéden a pocakját
  3. csökkentsük az esetlegesen zavaró ingereket a baba számára
  4. indítson el úgynevezett fehér zajt: porszívót, hajszárítót