Fülgyulladások megelőzése és kezelése

Nyári időszakban gyakran találkozhatunk külső, míg télen középfülgyulladásban szenvedő betegekkel. A fülgyulladások szövődménye lehet a maradandó halláscsökkenés, ezért nem szabad a tünetek megjelenése ellenére kezeletlenül hagynunk.

A fül felépítése

A fül három fő részre osztható: külső, közép- és belső fülre. A fülkagyló hallójáratban folytatódik, itt találhatóak a cerumen-termelő mirigyek. A cerumen, vagyis a fülzsír savas közeget teremt, így gátolja a baktériumok elszaporodását, védi a külső fül érzékeny hámját a kémiai, mechanikai irritációtól. A külső és középfület a dobhártya választja el, amelyhez a hangot az ovális ablakhoz kapcsolódó hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) vezetik. A középfül az orrgaratba vezető fülkürtön keresztül kapcsolatban van a külvilággal. A belső fülben található a csiga, ahol a hangok ingerületté történő alakítása zajlik, melyet az idegek az agyba továbbítanak. Az egyensúlyérzékelő szervünk is itt lelhető fel.

A fülgyulladás tünetei

Leggyakrabban fájdalom, láz, duzzanat, nyomásérzés, viszketés, halláscsökkenés és fokozott váladéktermelés jellemző, azonban szédülés, hányás fejfájás, fülzúgás is jelentkezhet az egyensúlyérzékelő szerv érintettsége esetén.

A külső fül gyulladása

Minden korosztályt érinthet, gyermekkorban gyakrabban fordul elő. Felnőtt korban nagy túlsúlyban tapasztaljuk a középfülgyulladással szemben. Baktériumok vagy gombák okozhatják, de a tünetek kiváltó oka lehet ekcéma és allergia is. A fülzsír fontos védelmivonalat képez. Ennek sérülése esetén a nyirkos, meleg közegben könnyebben elszaporodnak a kórokozók. Nyári időszakban gyakran találkozunk a patikában fürdőkből érkező betegekkel, fülfájásra panaszkodva. A hallójáratba jutó víz miatt gyulladásos folyamatok indulnak el. A fültisztító pálcák használatával nem csak a fülzsírt távolítjuk el, hanem hámsérüléseket is okozhatunk, amelyek kiinduló pontjai lehetnek a gyulladásnak. Füldugó, fülhallgató, hallókészülék viselése esetén is nő a fertőzés kockázata. Egyre szélesebb körben alkalmazzák a patikákban kapható, fülzsír oldására szolgáló készítményeket, a fülhigiéné biztosítására, melyek alkalmazása mérséklettel ajánlott. Ezek általában növényi olajokat, kivonatokat, ecetsavat, bórsavat tartalmaznak.

Kezelés

A gyulladás fennállása alatt a hallójáratot víztől óvni kell. Enyhe esetben elegendő lehet helyileg fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, illetve savas pH-t biztosító fülcseppek alkalmazása, súlyosabb esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és helyi, vagy szájon át alkalmazandó antibiotikum terápiára is szükségessé válhat.

Középfülgyulladás

A heveny középfülgyulladás a leggyakoribb gyermekek esetében jelentkező, orvosi ellátást és antibiotikum terápiát igénylő kórképek közé tartozik. 2 éves kor alatt a legnagyobb a kialakulás valószínűsége. Azoknál a gyerekeknél, akik pneumococcus elleni konjugált védőoltást kapnak, jelentősen ritkábban jelentkezik. Őszi, téli hónapokban nagyobb számban fordul elő. A kialakulás oka leggyakrabban a fülkürt szellőzésének akadályozottsága az orr, a garat nyálkahártyájának duzzanata miatt, tehát az ezt az állapotot előidéző betegségek (nátha, allergia) kísérő tünetegyütteseként alakul ki. Ilyenkor nem csak a szellőzés romlik, de kórokozók is juthatnak a középfülbe és gennyes középfülgyulladást okozhatnak.

Kezelés

Mind felnőttek, mind gyermek esetén orvosi vélemény szükséges az ellátási illetően és megfelelő antibiotikum rendelése kapcsán. Megelőzés gyanánt javasolt orrcsepp és orrspray, allergia tüneteinek kezelésére szolgáló szerek alkalmazása. Fájdalom csillapítására felnőtt és gyermekkorban is jó választás valamely ibuprofént tartalmazó készítmény.

Jó, ha szem előtt tartja fülpanaszok jelentkezése esetén:

  • Sérült dobhártya, illetve idegentest hallójáratba kerülése esetén ne alkalmazzunk fülcseppeket
  • Középfülgyulladás gyanúja esetén ne alkalmazzunk növényi olajokat fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából, ezeknek a megelőzésben van szerepük
  • Fültisztító pálcika helyett ujjunkkal elérhető területen, textília segítségével tisztítsuk meg hallójáratunkat a fülzsírtól
  • Kerüljük a fülgyertyák alkalmazását

A fülcseppek helyes alkalmazása

  1. Melegítsük fel kézben testhőmérsékletűre
  2. Tisztítsuk meg a hallójáratunkat az akadályt képező fülzsírtól
  3. Hajtsuk a fejet a vállunkra, vagy feküdjünk az oldalunkra
  4. A cseppentést követően tartsuk meg a helyzetünket 5 percig, vagy tömjük be a fülünket növényi olajos vattával